Academia Română vrea să oblige absolvenții de facultăți să lucreze câțiva ani pentru România. Studenții se revoltă și acuză „practici totalitare”

Academia Română vrea să oblige absolvenții de facultăți să lucreze câțiva ani pentru România. Studenții se revoltă și acuză practici totalitare
Publicat: 22/02/2017, 21:14

„Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregătire superioară, prin părăsirea țării, credem că se impune ca orice absolvent de învățământ superior, beneficiar al subvenției de la buget, să fie obligat să lucreze în țară un interval de timp egal cu durata studiilor subvenționate sau să deconteze cheltuielile cu pregătirea profesională”, se arată în „Strategia de Dezvoltare a României în următorii 20 de ani”, publicată de Academia Română.

Echipa care a conceput această strategie educațională pentru următorii 20 de ani spune că lipsa de susținere din mediul științific a cauzat această migrare a absolvenților de facultate.

„Din păcate, până la acest moment, educația, cercetarea științifică și inovarea au avut susținere total necorespunzătoare din partea factorilor de decizie, manifestată în fapt prin subfinanțare cronică, prin incoerență, fragmentare și lipsă de viziune strategică, ceea ce a produs o reducere semnificativă a potențialului de cercetare și, nu în ultimul rând, a generat un proces alarmant de migrare a tinerilor talentați spre țări dezvoltate în Europa și SUA. Asemenea abordări, corelate cu declinul demografic, subminează grav baza evoluției societății românești. Numărul tinerilor cu studii superioare va fi tot mai redus, iar al celor care migrează este în creștere, prin urmare este îndreptățită întrebarea: Cu cine continuăm să construim viitorul țării?”, explică autorii strategiei.

Academicienii dau drept exemplu exodul tinerilor medici români. Între anii 2007 și 2015, peste 36.000 de abolvenți de medicină, stomatologie și faormaciști au părăsit România pentru condițiile mai bune din Vest.

Academia Română cere, astfel, regândirea sistemului de finanțare al studenților, dar și adaptarea programelor la cerințele actuale de pe piața muncii.

România a semnat, încă din 1999, aderarea la Procesul Bologna al cărui scop a fost crearea unui spațiu european pentru învățământul superior compatibil, astfel încât să faciliteze mobilitatea studenților și în timpul studiilor și după ce au absolvit, pentru a se angaja.
Asociația Națională a Organizațiilor Studențești din România califică propunerea Academiei Române de a-i obliga pe absolvenți să lucreze în țară după terminarea studiilor ca fiind una totalitară și care încalcă dreptul la mobilitate a studenților în Europa.

„Astea sunt practici totalitare. Nu suntem de acord cu asemenea perspectivă, ni se pare o atitudine retrogradă. Absolvenții din România trebuie să aibă facilitatea de a se angaja oriunde în spațiul european după terminarea facultății. Ei sunt liberi în piața muncii globală să își aleagă orice loc de muncă doresc, unde se simt ei mai valorificați. Piața muncii este liberă, ei se pot angaja oricând, oriunde fără să fie obligați să dea ceva înapoi statului”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Vlad Cherecheș, președintele Asociației Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Studenții condamnă încercarea Academiei Române de a obliga absolvenții să rămână în țară după terminarea studiilor, cel puțin pe o durată egală cu anii de facultate. Academicienii vor ca cei care nu rămân să fie obligați să returneze banii pe care statul i-a dat pe timpul facultății.

„Soluția nu e o constrângere. Nu așa blocăm exodul, obligându-i să nu mai plece. Soluția este să avem locuri bine plătite, să creștem nivelul de trai, să creștem încrederea tinerilor studenți în România și faptul că își pot face o carieră aici. Mulți pleacă pentru că nu au încredere în perspectiva pe care o oferă România. Multora nu le face plăcere să plece din țară, pleacă de nevoie. Nu o să mai avem milioane de români peste graniță dacă se va putea trăi decent. Așa ce facem? Închidem granițele, nu mai pleacă nimeni, ca să ne asigurăm că nu ne mai pleacă poporul din țară”, a mai declarat, pentru MEDIAFAX, Vlad Cherecheș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care Dan Vîlceanu îl mușcă de nas și îl agresează pe Florin Roman...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea se schimbă radical în Capitală. Sunt anunţate ploi cu descărcări electrice. Până când ţine...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Iei amendă dacă circuli pe interzis în parcarea supermarketului?
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
O structură GIGANTICĂ ascunsă în adâncurile spațiului!
Rusia ar putea lovi în 90 de minute. Rachetele n-ar putea fi evitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
O singură turmă de zimbri din România ar putea capta CO2 de la peste 40.000...
×